Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


Generali - CSA: Στη δημοσιότητα έρευνα για την ΕΚΕ στη Γαλλία, εν μέσω αντιδράσεων για τον «πράσινο» φόρο

2013-11-05 11:38

Την εταιρική κοινωνική ευθύνη είχε ως αντικείμενο η έρευνα της Generali και της CSA που διεξήχθη 11-22 Μαρτίου στη Γαλλία, ανάμεσα σε 404 διευθυντές και ανώτερα στελέχη «υπεύθυνων» μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών, οι οποίες απασχολούν 20-500 εργαζομένους.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στις 30 Οκτωβρίου, οι επιχειρηματίες τηρούν τις κοινωνικές δεσμεύσεις τους παρά την οικονομική ύφεση. Ωστόσο, σε ποσοστό 67% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον και θεωρούν ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει. Δεν αναστέλλουν όμως την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική τους, καθώς οι μισοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι προωθεί την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, τυχαίνει να δοκιμάζονται από τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γαλλία, όπου ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αναγκάστηκε να αποσύρει τον «πράσινο» φόρο για τα μεγάλα, ρυπογόνα φορτηγά ύστερα από επεισοδιακές κινητοποιήσεις... 
Πίσω στην έρευνα, το 80% των επιχειρηματιών λαμβάνει υπόψη του τις εξελίξεις στην κοινωνία και στο περιβάλλον, και τις βλέπει ως ευκαιρία για καλύτερη οικονομική απόδοση. Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, η μείωση των αναλώσιμων ειδών και η ανακύκλωση των προϊόντων. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, όμως, θα επιθυμούσαν ένα άμεσο οικονομικό αντίκρισμα για τη λήψη τέτοιων μέτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις κ.ά. – προφανώς και εδώ προσκρούει η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει «πράσινους» –ανάμεσα σε πολλούς ακόμη– φόρους αντί «πράσινων» απαλλαγών.
Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, πιο ευάλωτες απέναντι στην κρίση, δυσκολεύονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για... υπευθυνότητα: μόλις το 50% των διευθυντών τους βλέπει σε τέτοιες κινήσεις πραγματικό όφελος για την εταιρεία. Συμπερασματικά, η εδραίωση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν έχει γίνει ακόμα ο κανόνας, αλλά εξαρτάται από το μέγεθος των επιχειρήσεων. Και όπως καταδεικνύει η επικαιρότητα, αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για την πολιτική εξουσία.

—————

Πίσω