Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


Σε εβδομαδιαία πληρωμή η διαμεσολάβηση

2013-10-16 20:51

Κάθε περιθώριο για νέες «καθυστερήσεις» στις αποδόσεις των ασφαλίστρων καταργεί η Πράξη του διοικητή της ΤτΕ

 

Από το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών για την απόδοση των εισπραχθέντων ασφαλίστρων θα περνούν κάθε Παρασκευή οιδιαμεσολαβούντες μετά την 1η Ιανουάριου 2014, και, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς ενδέχεται κάποιοι να αρχίσουν να στήνουν ουρές έξω από τις τράπεζες προς αναζήτηση δανείων για την απόδοση των ασφαλίστρων που είναι σε καθυστέρηση έως και έξι μήνες και πλέον δεν θα μπορούν να χρηματοδοτούν από νέες εισπράξεις.

Η πράξη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απόλυτη σε ότι αφορά τις συναλλακτικές σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών – διαμεσολαβούντων, καθότι καταργεί κάθε περιθώριο για νέες «καθυστερήσεις» στις αποδόσεις των ασφαλίστρων.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν οι ασφαλιστικές δεν δεχθούν να κάνουν μακροχρόνιες ρυθμίσεις για τα καθυστερούμενα ασφάλιστρα και οι τράπεζες, όπως είναι πολύ πιθανό, κλείσουν –λόγω της κρίσης- τις στρόφιγγες χρηματοδότησης προς τη διαμεσολάβηση, τα προβλήματα θα είναι σοβαρότατα.

Ειδικότερα, ενδέχεται  να ηχήσουν στην αγορά πολλά «κανόνια» που, καθότι η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει έναν σημαντικό αριθμό εταιρειών διαμεσολάβησης σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ ο κίνδυνος για τις ασφαλιστικές να χαθεί το μεγαλύτερο ίσως μέρος των ανείσπρακτων ασφαλίστρων είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατός. Κι όλα αυτά όταν, όπως λέγεται, η γκρίζα ζώνη των ανείσπρακτων κεφαλαίων υπολογίζεται σήμερα, σε αξίες, στα 900 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα πρέπει οι ασφαλιστικές να εισπράξουν, παράλληλα με τις εισπράξεις τις οποίες θα «κυνηγούν» από την 1η Ιανουαρίου 2014 κάθε εβδομάδα για τα νέα συμβόλαια τα οποία θα συνάπτουν.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι, η πράξη του Διοικητική σε ότι αφορά το εισπρακτικό είναι και ξεκάθαρη, αλλά και πολύ αυστηρή, αφού προβλέπει τα εξής:

-          Τα ασφάλιστρα, βάσει του άρθρου 33 του ν. 400/70 παρ. 2, θα πρέπει να αποδίδονται στις ασφαλιστικές στο τέλος κάθε εβδομάδας (είτε κάθε Παρασκευή, είτε με διασταλτική ερμηνεία του νόμου εντός εβδομάδας από την είσπραξή τους από τον πελάτη).
-          Τα ασφάλιστρα θα πρέπει να καταβάλλονται μετρητοίς σε λογαριασμό τραπέζης στο όνομα της εκάστοτε ασφαλιστικής.
-          Η ασφαλιστική εφόσον το επιθυμεί θα επιβάλλει πλαφόν στα ποσά που θα μπορεί να εισπράττει κάθε διαμεσολαβητής.
-          Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υπερ-εξουσιοδότησης για την είσπραξη των ασφαλίστρων.
-          Ο ασφαλιστής θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα την εταιρεία για τυχόν καθυστερήσεις στην καταβολή των ασφαλίστρων από τον ασφαλισμένο.
-          Η ασφαλιστική θα πρέπει να διασφαλίζει την είσπραξη του ασφαλίστρου πριν την έναρξη της ασφάλισης.
Όπως αναφέρουν στο iw ανώτατοι παράγοντες της αγοράς, ειδικότερα η τελευταία αναφορά του Διοικητή καθιστά ξεκάθαρο ότι οι χρόνοι πληρωμών των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους και απόδοσης των εισπραχθέντων ποσών από τα δίκτυα στις ασφαλιστικές θα είναι κάτι περισσότερο από άμεση. «Πρόκειται για νέα συναλλακτικά ήθη στα οποία καλείται να προσαρμοστεί η αγορά σε διάστημα μικρότερο του τριμήνου και όποιος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους νέους όρους συναλλαγών θεωρείται βέβαιο ότι γρήγορα θα βρεθεί εκτός αγοράς» δηλώνουν με έμφαση.

—————

Πίσω