Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


Οι παράλληλοι κόσμοι Αθήνας και Βρυξελλών

2013-10-15 10:38

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε χθες το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jorg Asmussen εισερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) με βασικό θέμα την Ελλάδα «ξεγύμνωσε» τα σενάρια περί «μη μέτρων» και «συναίνεσης» μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Έδειξε, λένε αρμόδια στελέχη ότι η άποψη που εκφράζεται εντός και εκτός Ελλάδος είναι «σαν να υπάρχουν δύο παράλληλοι κόσμοι. Πού διαφέρουν οι δύο πλευρές:

1. Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επισήμανε ότι για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του μνημονίου (δηλαδή η έγκριση των δόσεων) η οποία όπως ανέφερε «διεκόπη» θα πρέπει οι ελληνικές αρχές «να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ολοκληρωθεί». Και όπως είπε το «πρώτιστο είναι να κλείσει το σημαντικό δημοσιονομικό κενό το οποίο υπάρχει για τον επόμενο χρόνο», για το 2014. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ότι δεν υπάρχει «κενό» και ανεπισήμως στελέχη της κάνουν λόγο για 600- 700 εκατ. ευρώ τα οποία θα κλείσουν με «διαρθρωτικά» μέτρα και όχι με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 

Ωστόσο οι δανειστές φέρεται να «βλέπουν» ένα κενό πάνω από 2 δισ. ευρώ και η χθεσινή δήλωση του κ. Άσμουσεν διαψεύδει όσους το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι υπάρχει «σύγκλιση απόψεων».

2. Το άλλο θέμα είναι το χρηματοδοτικό κενό και – εμμέσως – οι τράπεζες. Χθες το πρωί ο υπουργός Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ανέφερε ότι προωθείται σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την «επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των ισοδύναμων περιλαμβάνεται και η ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ έναντι προνομιούχων μετοχών (νόμος Αλογοσκούφη 2008).

Μόνο που ο κ. Άσμουσεν είχε άμεση απάντηση. Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το επόμενο έτος ένα επιπλέον ποσό μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με κάποιο άλλο τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το Ευρωσύστημα», επισήμανε χαρακτηριστικά, «αδειάζοντας» την ελληνική πρόταση λίγες ώρες μετά την επίσημη έκφρασή της και προτού καν ξεκινήσει η – κρίσιμη – συνάντηση των υπουργών με αντικείμενο ακριβώς αυτήν τη χρηματοδότηση.

Για το σκέλος των ομολόγων Αλογοσκούφη, δεν είναι σαφές αν απορρίπτονται. Αντιθέτως, για τα ANFAs, τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα τα ανανέωναν, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει, η απάντηση ήταν σαφής.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ στην τριετία 2014-16, εκ των οποίων περίπου 10 δισ. ευρώ το 2014. Δηλαδή ποσό που ξεπερνά το «κενό» της Ελλάδας.

—————

Πίσω