Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


Κεφάλαια 25 δις θα φέρουν οι ιδιωτικές συντάξεις

2013-10-30 11:23

 

Το βάρος της διαχείρισης προκαλεί προβληματισμό για το ποιες εταιρείες μπορούν να το σηκώσουν

Κεφάλαια που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 25 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας θα διαχειρίζονται όσες εταιρείες, ασφαλιστικές ή άλλες, ενταχθούν στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης για τη χορήγηση ιδιωτικών συντάξεων.
Βάσει των πρώτων υπολογισμών που κάνουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, στο προς διαμόρφωση καθεστώς δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν περίπου 3 εκατ. εργαζόμενοι καταβάλλοντας σε μέσα επίπεδα ως εισφορά στα επαγγελματικά ταμεία το 7% των αποδοχών τους (από 2% οι μεγαλύτερης ηλικίας έως 15% οι μικρότερης – περίπου όσο και στο ΙΚΑ).
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το μέσο ετήσιο μικτό εισόδημα του εργαζόμενου σήμερα υπολογίζεται στα 17.000 ευρώ, και, όπως αναφέρουν, οι εισφορές που θα καταβάλλονται στα Επαγγελματικά Ταμεία θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αν υπολογιστεί για μια δεκαετία δημιουργεί ένα απόθεμα της τάξης των 25 δισ. ευρώ.
Μπορεί, όπως τονίζουν, τα εν λόγω κεφάλαια να φαντάζουν ιδιαιτέρως υψηλά, αν ωστόσο υπολογίσει κάνεις ότι οι χρεώσεις των Επαγγελματικών Ταμείων θα είναι της τάξης του 0,5%, τότε εύκολα διαπιστώνεται ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να αντέξει περισσότερα από 10 Ταμεία με περίπου 300.000 ασφαλισμένους το καθένα ώστε αυτά να είναι βιώσιμα.
Στη Ρουμανία, αναφέρουν για παράδειγμα, ότι κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας ενός αντίστοιχου συστήματος οργανώθηκαν πολύ περισσότερα σε αριθμό Ταμεία, ωστόσο όμως στην πλειοψηφία τους απορροφήθηκαν από τα μεγαλύτερα προκειμένου τα εναπομείναντα να καταστούν κερδοφόρα.
Κατά τα ίδια στελέχη, όταν και εφόσον φθάσει η στιγμή των αδειοδοτήσεων, το κύριο ζητούμενο για τις αρμόδιες αρχές θα είναι να σταθμίσουν σωστά τα δεδομένα ώστε να οργανώσουν την αγορά των Επαγγελματικών Ταμείων με τρόπο τέτοιο που και βιώσιμα να είναι τα σχήματα, αλλά και να διασφαλίζονται υγιείς όροι ανταγωνισμού.

—————

Πίσω