Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


Δυο κόκκινες γραμμές από τους ασφαλιστές στην πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

2013-11-08 10:00

Σε δυο θέματα δεν θα κάνουν πίσω οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων τους όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ιδιαίτερα η πράξη αρ. 30 που αναφέρεται στον κανονισμό πωλήσεων των εταιρειών και το εισπρακτικό.
Το πρώτο θέμα είναι η απαίτηση της εποπτικής αρχής να στέλνει η ασφαλιστική εταιρεία την πολιτική πωλήσεων της αναλυτικά. Η πολιτική αυτή συνιστά επιχειρηματικό απόρρητο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κοινοποιείται. Μπορεί η εποπτική αρχή να λαμβάνει γνώση στη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιεί στην εταιρεία.
Το δεύτερο θέμα αφορά στην περίπτωση εξαίρεση των εταιρειών ελεύθερη παροχής υπηρεσιών από την συγκεκριμένη πράξη και ιδιαίτερα από τις διατάξεις για το εισπρακτικό. Αν και εκτίμηση των νομικών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είναι ότι οι εταιρείες ΕΠΥ δεν εξαιρούνται γιατί η πράξη του διοικητή αφορά στη σχέσεις εταιρειών με διαμεσολαβούντες και ως εκ τούτου συμπεριλαμβάνει και τους διαμεσολαβούντες που εκπροσωπούν ΕΠΥ, η ΕΑΕΕ θα επιδιώξει αυτό να καταστεί αρκούντως καθαρό. Η αγορά δεν μπορεί να ανεχθεί δυο ταχύτητες στην εποπτεία τονίσθηκε.
Τέλος συζητήθηκαν και μία σειρά άλλων θεμάτων που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως π.χ. πότε θεωρείται ότι η εταιρεία εισέπραξε τα ασφάλιστρα για να εκδώσει το συμβόλαιο, όταν τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο της ή όταν τα εισέπραξε από τον ασφαλισμένο ο εξουσιοδοτημένος ασφαλιστής;
H γενικότερη εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν ότι ο Επόπτης επιδιώκει να βάλει μία τάξη στην αγορά ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνει με όρους που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και όχι με όρους ενίσχυσης της γραφειοκρατίας και τους κόστους λειτουργίας.
Όλες οι παρατηρήσεις που κατεγράφησαν χθες θα διαμροφωθούν σε ένα κέιμενο το οποίο θα συζητήσει αντιπροσωπεία της ΕΑΕΕ με την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε το όλο θέμα να έχει ξεκαθαρίσει πριν την πολύ ουσιαστική συζήτηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, που είναι προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση θα πρέπει να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς όπως π.χ. συνταξιοδοτικό κ.λ.π.

—————

Πίσω