Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ


«Αέρα» στις συναλλαγές δίνει η ΤτΕ

2013-11-01 11:45

Πιθανή είναι η έκδοση εγκυκλίου για το εισπρακτικό

Διατεθειμένη να αντιμετωπίσει καλοπροαίρετα όλες τις ιδιαιτερότητες της ασφαλιστικής αγοράς στο «εισπρακτικό» είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, αντιλαμβανόμενη ότι ενώ η επίμαχη Πράξη Διοικητή ακολουθεί κατά γράμμα του πλαίσιο του νόμου, η συναλλακτική καθημερινότητα μεταξύ εταιρειών – διαμεσολαβούντων – ασφαλισμένων δύσκολα θα προσαρμοστεί απόλυτα και κυρίως άμεσα στο ισχύον πλαίσιο.

Πηγές του iw αναφέρουν σχετικά ότι η Εποπτική Αρχή εξετάζει το όλο θέμα δίχως να αποκλείει νέα παρέμβαση – ενδεχομένως με την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου, και προσθέτουν ότι σε κάθε περίπτωση θα η Τ.τ.Ε. εξετάσει φόρμουλες αναγνώρισης άτυπων παρατάσεων, που θα εφαρμόζονται όμως κατά περίπτωση και θα αφορούν κατά βάση την ασφάλιση των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι ο νόμος αφήνει το περιθώριο καταβολής των ασφαλίστρων με «καθυστέρηση», υπό την προϋπόθεση ότι θα τεκμηριώνονται οι λόγοι για τη μη προκαταβολή τους, σε περίπτωση ελέγχου της εταιρείας από την αρμόδια εποπτική αρχή.
 Στο μεταξύ, σε ότι αφορά της Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών και το γεγονός ότι δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου περί είσπραξης των ασφαλίστρων πριν την έναρξη της ισχύος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τ.τ.Ε. θα επιχειρήσει ελέγχους ή και παρέμβαση σε ότι αφορά τον τρόπο εκτέλεσης των συναλλαγών, επιμένοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την προσυμβατική ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Πάντως, παράγοντες της Τ.τ.Ε. εκτιμούν ότι αν η αγορά εκλογικεύσει στο σύνολό της τους χρόνους πληρωμών, δεν θα πρέπει να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους της παραγωγής της προς τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών. «Σε κάθε περίπτωση πάντως η Εποπτική Αρχή μελετά το όλο θέμα προκειμένου πέραν των άλλων να διαπιστώσει αν οι συναλλαγές με τις ΕΠΥ υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

—————

Πίσω